Wat is reflexintegratie?

Ieder mens wordt geboren met bepaalde automatische,reflexmatige bewegingen.

Deze bewegingen vormen de basis van der verdere ontwikkeling van onze hersenen.

In het begin van ons leven dienen deze reflexen voor bescherming en overleven,omdat we nog geen bewust gecontroleerde bewegingen kunnen maken.

Ze ontwikkelen zich gaandeweg naar meer doelgerichte bewegingen en bewust handelen.

De primaire reflexen worden geïntegreerd en daarmee wordt de volgende stap inde ontwikkeling mogelijk. Denk hier aan het proces van liggen naar rollen,hoofd heffen, buik schuiven, tijgeren, staan, lopen rennen. Daarnaast spelen levenslange reflexen een belangrijke rol in ons dagelijks handelen en functioneren.

 

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte kunnen reflexen niet goed ontwikkelen en tot een volledige rijping komen. Ze blijven dan geheel of gedeeltelijk actief.

 

Dit kan leiden tot ernstige ontwikkelingsvertraging, gedragsuitdagingen,leermoeilijkheden, concentratieproblemen, (faal)angst, gevoelens van onbehagen,stress, onzekerheid en/of onveiligheid.

Een persoon kan gevangen zitten in prikkels, sterk reageren of juist helemaal niet reageren, of ongecontroleerd reageren op zintuiglijke informatie.

Reflexen die geïntegreerd zijn, kunnen op een latere leeftijd door een ongeluk of een traumatische ervaring opnieuw actief worden. Mensen ervaren bijvoorbeeld een plotseling gebrek aan concentratie of verminderd functioneren.

 

Het doel van reflexintegratie is om nog actieve reflexen (alsnog of opnieuw) te helpen integreren om een stevig fundament te bouwen voor de verdere ontwikkeling van de hogere hersendelen.

Dit leidt tot minder stress, een betere

sociaal-emotionele ontwikkeling,efficiënter functioneren, en het allerbelangrijkste een optimaal gevoel van algemeen welbevinden.

 

Reflexintegratie is geschikt gebleken voor alle leeftijden en uiteenlopende symptomen en klachten.

 

Vreugd!Onderwijs en Counselling werkt met reflexintegratie technieken van Svetlana Masgutova en Rhythmic Movement training.

 

Bronvermelding tekst: Masgutovakaart die in Nederland beschikbaar is, geschreven door Dr.Leah Light


reflexintegratie Flevoland
reflexintegratie Lelystad