Buitenspelen

De eerste jaren van mijn leven ben ik opgegroeid in hartje Amsterdam.

Ken je de 9 straatjes? In één daarvan liep kleine Marlies rond.

Daar was buitenspelen niet mogelijk. Gelukkig speelde ik wel regelmatig buiten in een park of in één van de stadsspeeltuinen. Ja die zijn er echt in Amsterdam.

 

Nu weet je al dat ik aandring op buitenspelen. Veel artikelen op Facebook gaan daarover. Maar wat nog beter is, is om regelmatig met je kind de natuur in te gaan om te spelen.

Hier een rijtje met redenen om buiten te spelen in het algemeen en een aantal redenen waarom het zou goed is om buiten te spelen in de natuur.

 

- Kinderen die buiten spelen zijn meer fysiek actief, het helpt obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen te voorkomen

- Kinderen met natuurrijke schoolpleinen zijn rustiger en besteden meer aandacht aan hun leraren dan kinderen waar de schoolpleinen weinig natuurlijke elementen hebben.

- Kinderen met ADHD ervaren beduidend minder symptomen na een verblijf in de natuur

- Kinderen die regelmatig spelen in de natuur hebben vaak meer geavanceerde motorische vaardigheden, zoals lenigheid, balans en coördinatie en zijn minder vaak ziek

- Kinderen die buiten spelen krijgen een meer vitamine D binnen, die op zijn beurt hun botten en het immuunsysteem versterken.

- Kinderen die leren hoe te tuinieren, eten  meer groenten en fruit en hebben meer kans om  later een gezonde levensstijl te krijgen/houden.

- Kinderen die buiten spelen houden zich  meer bezig met fantasierijke spelletjes, hebben meer interactie met andere kinderen en kunnen beter opschieten met andere kinderen.

- Kinderen pesten minder als ze spelen in de natuur

- Kinderen die spelen in de natuur scoren hoger op concentratie- en zelfdiscipline-testen

- Kinderen die worden blootgesteld aan de natuur ontwikkelen sterkere bewustwording en observatievermogen.

- Kinderen die buiten spelen  lijden minder aan bijziendheid en hebben minder kans op een bril.

 

En zo heb je weer een paar nieuwe redenen om lekker naar buiten te gaan met jouw kind!

 

Veel speelplezier buiten (en wie weet ook wel in het bos)!

 

Marlies

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0